Ministerstvo životního prostředí ČR.

Dětičky a příroda > Roční inspiromat > Bioreceptář | |
![]() |
![]() |
![]() |
Dobrý
den milé čtenářky a milí
čtenáři,
Ptáte se co mě
k takovému
počínání nutká?
Tak v první řadě to bylo prožívání už od raného dětství, kdy jsem spávala na bylinkových polštářích u babičky, jezdila na různé „puťáky – tábory pod širým nebem, ale i klasické tábory pod stanem – kde souzvuk s přírodou byl nasnadě. Ty výborné borůvkové koláče, jahodové knedlíky, čaj z kotlíku z borůvčí, maliní, ostružiní a větviček smrku… ovesná kaše a melta z čekanky a žita, …točenice z těsta pečená nad ohněm, pečené brambory a… to nebe a vůně posekané trávy, … ten vzduch a veliký prostor pro experimenty a vytváření z různých materiálů. Často jsem byla opilá štěstím a zdravím. S maminkou jsme na zahradě pěstovali různé bylinky, zeleninu i květy a s vděčností jsem si uvědomila, že mi byl do vínku přírodou také dán „zelený palec“, který je pro náš rod pověstný. Už tehdy v době hořkosladkého dospívání jsem si uvědomovala, že si mezi příliš halasnými a věčně upovídanými lidmi připadám osamělejší než na krásné mýtině v lese plné života v tom jemnějším slova smyslu. Všechno je v přírodě tak krásně živé a inspirující. Jak jsem později sama nahlédla, je to chrám Boží, kde všechno tká v jeho zákonech, jen člověk do toho šlape bez znalosti, bez Lásky či ohledu. To naše falešné sebepojetí je velice špatná setba. Sklízíme podle toho. Ale já jsem přesvědčena, že „kde je nouze nejvyšší, pomoc Boží nejbližší“. Zkrátka ještě je nějaký čas s poctivou snahou vybojovat boj se svým věčně kalkulujícím rozumem a ponořit se do zákonů, které se rozlévají celým stvořením či chcete-li vesmírem. Záleží na opravdovosti každé, či každého z nás. A my ženy jsme k tomu vybavené větší vnímavostí, takže v tom zcela jistě máme muže předcházet a inspirovat. Ale zpět k životaběhu, který mne dovedl až k psaní těchto stránek. Další etapa mého života byla spíše etapou těžkého postrádání přírody v mé pracovní každodennosti, což mě vedlo k hledání způsobu, jak mohu já jako Pražačka působící ve velkoměstě žít tak, abych své tělo neničila přílišným stresem, nedbalostí, nevhodnou stravou ….zkráceně špatným životním stylem…. Přihlásili se v té době závažné otázky související se smyslem života… Navštěvovala jsem přednášky o filosofii, přečetla mnoho knih o smyslu života, pozitivním myšlení, absolvovala jsem různé semináře o arteterapii, masážích, muzikoterapii, dílny … a jelikož jsem pracovala v cestovní kanceláři a styk s lidmi byl pro mě dennodenním chlebem, mohla jsem poznatky používat při práci s lidmi. To prohloubilo značně intuici v poznávání typologie jednotlivých lidí a spělo k uvědomění si toho, že pokud chceme skutečně pomáhat sobě či jiným, musíme živě naslouchat i skutečným potřebám. Tedy nevytvářet nějaké rigidní schéma pro všechny, ale cvičit se ve vyciťování zcela individuálních potřeb každého z nás. To se nám často nedaří. Je přece jasné, že kopáč výkopů bude mít jiné stravovací potřeby než skladatel vážné hudby. A přesto jsou i v rámci té různorodosti určité zákonitosti, které vyplývají už zcela zjevně z toho, kde jsme se narodili a jak je náš organismus už z provozáměru nastaven. Následující zásady vyplývají do posledního písmene z mého vlastního přesvědčení a prožívání posledních 16 let. Nikdy jsem se neztotožňovala s žádnými moderními dietními systémy, ale snažila se zachytit v energetickém šumu dnešní doby jemnější frekvence a tak se poněkud vymanila ze současného dietního otroctví. Bylo to nutné pro to, abych našla opět cestu ke svému citu a potřebám mladé ženy plně prožívající - ne vegetující - ve 3.tisíciletí. Jsem přesvědčena, že taková cesta je před každým z nás a v každém směru. Vždyť stále platí pro
každého z nás „Co
děláš člověče, to
dělej cele!“ …
tedy i
zkoumej se vší vážností co
Ti opravdu prospívá a co Tě naopak o
sílu, o
energii, o radost obírá a svůj život zařiď podle
toho. Zákonitosti
správné přípravy jídla 2) Naše
strava by měla být co nejvíce
životodárná:
4)
Stravu
bychom měli jíst vždy v klidu. Pokud možno
v pěkném prostředí a pěkně
nachystanou –
nezapomínejme, že jíme i očima.
„Šedivozelená zdravá
šlichta na talíři,
většinou odpuzuje lidi více než
nezdravá klobása
s hořčicí. 5)Poslední
bod nemohu nikomu vnucovat,
nařizovat a ani bychom ho neměli vykonávat
formálně. Záleží zde na
míře vnitřní
zralosti i pokory, která u člověka roste současně
s poznáváním
nádherné
dokonalosti zákonů ve stvoření. Jistě si pak
uvědomí, že ve světě, kterým
otřásají války, nemoci,
bída… je Velký Dar
mít co jíst, možnost přijmout tento dar jak se
sluší a patří a tím
dát svému
tělu sílu k dalšímu, jistě
tomu nejlepšímu konání,
jehož jsme schopni. Poděkovaní
a současně i prosba o Požehnání shůry,
to celé náš pokrm posvětí a
naplní krásnými
proudy Světla a Podpory. a
prosíme Tě vroucně o požehnání těmto
darům. Amen |